Brännland Cider

Vinunic / Tuottajat / Brännland Cider

RUOTSI

Brännlandin siideritalo on perustettu 2010 ja se valmistaa artesaanisiidereitä Ruotsissa paikallisista omenalajikkeista. Talon erikoisuus ovat isciderit eli jääsiiderit, erittäin makeat ja aromikkaat jälkiruokajuomat, jotka tehdään erityisellä menetelmällä. Jääsiidereiden idea tulee alun perin Kanadasta, ja on sukua icewinen valmistukselle.

Jääsiiderin valmistus edellyttää toistuvaa ja suhteellisen tasalämpöistä kylmää talvea, jonka avulla siiderin käyminen kylmässä tapahtuu. Siiderissä on oltava vähintään 30 brix-astetta sokeria, jotta käyminen voi tapahtua oikeaoppisesti. Lopullisessa jääsiiderissä pitää olla alkoholia 7-13 astetta ja sen sokeripitoisuuden on oltava vähintään 130 gr/l. Lisäksi jääsiiderin täytyy olla täysin 100-prosenttista omenan mehua, mitään lisäaineita tai lisättyä sokeria ei saa käyttää.

Brännland Cider valmistaa jääsiidereitä omenoista, joita sen sopimusviljelijät toimittavat sekä Etelä- että Pohjois-Ruotsista. Siiderin valmistusta varten on vast’ikään istutettu uusia omenatarhoja, ja eritysesti jääsiiderinvalmistus on ottanut valtavia harppauksia eteenpäin menneinä vuosina. Brännland Ciderin jääsiidereiden tuotanto vuonna 2018 oli hieman yli 20,000 pulloa.

Vinunicin valikoima koostuu aluksi kahdesta jääsiideristä, joista toinen on kypsytetty terästankeissa ja toinen ranskalaisissa tammitynnyreissä. Jääsiiderit ovat ainutlaatuisia makeita jälkiruokaviinejä, joiden aromaattisuus on omaa luokkaansa. Niillä on myös kypsytyspotentiaalia, ja ne ovat saaneet useita palkintoja kansainvälisissä kilpailuissa.

Vinunic Instagram